Prosociální chování u zdravotních sester - Kocmichová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato práce se zaměřuje na problematiku prosociálního chování a altruismu u zdravotních sester. Prosociální chování je důležitý společenský jev, je to jakýsi protipól nevyprovokované agresivity a nejspíše i veškerého jiného špatného (asociálního, antisociálního) chování. Je to takové chování, které podporuje společenské vazby, a které nás sbližuje s lidmi. Prosociální chování se vyznačuje skutky a činy, vykonanými ve prospěch druhého bez očekávání odměny (materiální, finanční) nebo sociálního souhlasu. V první části diplomové práce je nastíněna problematika prosociálního chování v teoretické rovině. Je zde vymezen termín prosociální chování, pojem altruismus, empatie a snaha odpovědět na otázky proč pomáháme jiným, za jakých podmínek a okolností a komu pomáháme. Cíl diplomové práce spočívá ve zmapování reality prosociálního chování u zdravotních sester. V práci byla zkoumána míra empatie, altruismu a afiliace u zdravotních sester v porovnání se ženami, které nepracují v pomáhajících profesích. Dále byla zkoumána schopnost zdravotních sester vyrovnávat se se zátěží a to měřením škály optimismu. Byly zvoleny celkem čtyři hypotézy, které se potvrdily. V rámci kvantitativního výzkumu byla použita technika dotazníku. K ověření každé hypotézy byl použit samostatný dotazník. Celkem bylo rozdáno 200 dotazníků (100 dotazníků zdravotním sestrám a 100 dotazníků ženám, které nepracují v pomáhajících profesích a tvořily tak kontrolní soubor). Vrátilo se celkem 174 vyplněných dotazníků. Ve výběrovém souboru bylo celkem 88 zdravotních sester a v kontrolním souboru bylo celkem 86 žen. Z výsledků dotazníkového šetření vyplynulo, že zdravotní sestry skutečně vykazují vyšší míru empatie, altruismu a afiliace než ženy, které nepracují v pomáhajících profesích. Potvrdilo se také, že zdravotní sestry se hůře vyrovnávají se zátěží než ženy, které nepracují v pomáhajících profesích.
For- social behaviour of nurses
Keywords: Prosociální chování; empatie; altruismus; afiliace; pomáhání; zdravotní sestra; For-social behaviour; empathy; altruism; affiliation; helping; nurse