Hygiena dojení a její vliv na zdravotní stav dojnic - Choutková, Martina (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem diplomové práce bylo posouzení vlivu dojících zařízení a hygieny nadojeného mléka na zdravotní stav a užitkovost dojnic porovnané ve třech chovech. Byl porovnán obsah tuku, bílkovin, laktózy, tukuprosté sušiny, celkový počet mikroorganismů, počet somatických buněk, bod mrznutí, obsah močoviny a vyskytující se patogeny v mléce. Ve sledovaném období od ledna do prosince 2022 byl průměrný obsah tuku 4,02 g/100 g, obsah bílkovin 3,45 g/100 g, obsah laktózy 4,91 g/100 g a obsah tukuprosté sušiny 9,13 %. Průměrný bod mrznutí mléka byl - 0,522 °C. Průměrný počet somatických buněk byl 137,82 tis./ml. Tři chovy dosáhly rozdílných výsledků v celkovém počtu mikroorganismů, kdy v chovu C byla hodnota o 13,44 tis./ml vyšší oproti chovu B (5,82 tis./ml), průměrná hodnota celého souboru byla 11,21 tis./ml. Značný rozdíl hodnot byl zjištěn v obsahu močoviny, kdy nejnižší hodnotu měl chov C (206,67 mg.l-1) a nejvyšší hodnota byla v chovu A (270,82 mg.l-1). Průměrný obsah močoviny byl 233,95 mg.l-1. Nejčastěji vyskytující se patogeny byly Streptococcus uberis, Escherichia coli, Streptococcus aureus a Klebsiella pneumoniae/oxytoca. Všechny chovy disponovaly rozdílným typem dojírny (kruhová, paralelní a tandemová).
Milking hygiene and its effect on the health of dairy cows
Keywords: dojnice; mléčná žláza; onemocnění; mléčná užitkovost; dojící zařízení; dairy cow; mammary gland; disease; milk performance; milking equipment