Sourozenecké konstelace ve vztahu k locus of control - Spínová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce je zaměřená na ověření vztahů mezi sourozeneckými konstelacemi a konceptem locus of control. Teoretická část je tvořena kapitolami, které se kromě rodiny a výchovy věnují podrobnému popisu jednotlivých sourozeneckých pozic a jejich osobnostních charakteristik společně s teorií locus of control z pohledu J. B. Rottera a H. Levenson. Primárním cílem empirické části je ověřit vztah mezi sourozeneckými konstelacemi a locus of control za použití dotazníku IPC škály. Druhotným cílem je poté ověřit spojitost mezi sourozeneckými konstelacemi a rodičovskými výchovnými situacemi. Výzkumný vzorek tvoří 147 respondentů ženského (N =112) a mužského (N = 35) pohlaví. Data jsou sbírána a následně porovnávána jak od jednotlivých respondentů na sobě příbuzensky nezávislých, tak v rámci celých rodin, kde se vyskytují tři sourozenci (N = 36). Při samotném ověřování hypotéz nebyly potvrzeny žádné signifikantní rozdíly mezi sourozeneckými konstelacemi a locus of control v celém výzkumném souboru, ale tyto rozdíly v locus of control byly nalezeny u sourozenců z jednotlivých rodin. Spojitost mezi sourozeneckými konstelacemi a rodičovsky výchovnými situacemi byla prokázána.
Sibling relationship in relation to locus of control
Keywords: sourozenecké konstelace; locus of control; výchova; Levensonové IPC škála; birth order; locus of control; education; Levenson's IPC scale