Kriminalita mladistvých na Táborsku. - Kylar, Radek (Jihočeská univerzita, 2012)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá kriminalitou mládeže, jejími druhy i možnostmi uložení různých druhů opatření. Hlavními cíli bylo zjistit, jaké druhy přečinů převažují u mladistvých pachatelů v Táborském regionu a jaké druhy opatření se jim zde za ně ukládají. V teoretické části jsou popsány možnosti druhů opatření a rozdělení druhů trestných činností s odvoláním na zákon č. 301/2011 Sb. Dále zde zmiňuji možné faktory vzniku patologického chování u dětí a mladistvých. Také zde uvádím rozdělení prevence a zmiňuji důležitou roli Probační a mediační služby ČR. Praktická část je věnována kvantitativnímu výzkumu, kde jsem použil techniku dotazníku, který byl předložen respondentům z řad policie ČR v Táboře a úřednicím z pobočky Probační a mediační služby ČR se sídlem v Táboře. Tohoto výzkumu se zúčastnilo 31 respondentů.
Juvenile deliquency in the Tábor region.
Keywords: kriminalita mládeže; mladiství; opatření; provinění.; youth crime; adolescents; measure; offense.