Způsoby oslovování na území Latinské Ameriky - Pivková, Dominika (Jihočeská univerzita, 2021)
Uvedená diplomová práce se zabývá oslovováním ve španělském jazyce, konkrétně na území Latinské Ameriky. Práce se skládá z části teoretické a praktické. Část teoretická je rozdělena do sedmi kapitol, které předchází dvě kratší kapitoly věnované oslovování v obecné rovině a pojmu zdvořilosti. První kapitola je již zaměřena na oslovování ve španělském jazyce, v následujících dvou kapitolách je objasněn zájmenný a nominální systém oslovování. Čtvrtá kapitola nahlíží na konkrétní oslovovací prostředky užívané ve španělském jazyce. V páté kapitole je studován sociolingvistický pohled na oslovování dle zemí v Latinské Americe. Šestá kapitola je věnována gramatickým aspektům vosea, jeho dělení a časování sloves. V poslední sedmé kapitole stručně popíšeme historii a vývoj oslovovacích prostředků. Praktická část je postavena ze dvou částí, první z nich je korpusová, především kvantitativní analýza oslovovacích prostředků. Druhá z nich je analýza dotazníku směřovaný na mluvčí z Latinské Ameriky, který je spíše zaměřen na sociolingvistickou analýzu. Praktická část obsahuje závěr z obou zmíněných analýz, kde potvrzujeme uvedená fakta v části teoretické.
Forms of treatment in Latin America
Keywords: oslovování; tuteo; ustedeo; trato de usted; voseo; addressing; tuteo; ustedeo; trato de usted; voseo