Diseminovaná latentní mikrosporidióza jako potenciální příčina ohrožení lidského zdraví - Mansfeldová, Katka (Jihočeská univerzita, 2023)
Mikrosporidióza může způsobit vážné zdravotní problémy, zejména u pacientů s poruchou imunity. Výskyt latentní infekce byl však potvrzen i u imunokompetentních pacientů, kteří nemají žádné klinické příznaky infekce. Vzhledem k tomu, že problematika mikrosporidiózy je obecně podceňována a pacienti nejsou obvykle na přítomnost mikrosporidií testováni, může latentní infekce způsobit fatální následky vedoucí až k úmrtí, pokud není odhalena a správně léčena.
Disseminated latent microsporidiosis as a potential cause of threat to human health
Keywords: Mikrosporidie; mozkomíšní moky; Encephalitozoon spp.; latentní infekce; Microsporidia; cerebrospinal fluid; Encephalitozoon spp.; latent infection