Reflexe jinakosti? Šlechtičny na cestách v první polovině 19. století - Skřičková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2007)
V této diplomové práci se zkoumá fenomén ženského cestování na základě teorií strukturace prostoru, vnímání ''těch druhých'' a upevňování pozice sebe sama. Studuje se, jak se šlechtičny, které v první polovině 19. století cestovaly z habsburské monarchie do zemí na západ od svého domova, mohly pohybovat ve veřejném prostoru, jak do něj mohly zasahovat a jak se na stránkách svých cestovních deníků vyrovnávaly se setkáním s ''jiným''. Východiskem je teze, že ženy na základě dobové preskriptivní literatury pro cestovatele nemohly samy cestovat, ale přesto se především v době před svým sňatkem na cesty vydávaly. Srovnává se proto dobová literatura určená cestovatelům s cestovními deníky několika šlechtičen, aby se přispělo k pochopení fenoménu ženského cestování, který se v době první poloviny 19. století objevuje nově. V kontextu výzkumů gender history a kulturní antropologie se prostřednictvím studia pramenů určených cestovatelům zkoumá dobový genderový diskurz a jeho působení na každodenní život na cestách i na způsob psaní ženských šlechtických cestovních deníků.
A Reflection of Differentness? Travelling Noblewomen in the First Half of the 19th Century