Důstojnost lidského života na nemocničním lůžku - Blažková, Martina (Jihočeská univerzita, 2017)
Cíl práce Při výzkumném šetření byl stanoven cíl: Zmapovat důstojnost lidského života na nemocničním lůžku. Způsob dosažení cíle Cíle bylo dosaženo prostřednictvím kvalitativního a kvantitativního výzkumného šetření. V kvalitativní části výzkumného šetření byl použit polostrukturovaný rozhovor. Bylo dotazováno deset všeobecných sester na oddělení následné péče a stejný počet informátorek na interním oddělení. Rozhovory byly kódovány pomocí metody "tužka a papír". U kvantitativního výzkumného šetření byly použity nestandardizované dotazníky. Dotazníky byly šířeny tištěnou verzí. Respondenty byli pacienti, hospitalizovaní na oddělení následné péče a pacienti na interním oddělení. Pro statistické ověření hypotéz byl použit chí kvadrát test. Vědecké přínosy práce Respektování lidské důstojnosti, tedy důstojný přístup k pacientům v nemocničních zařízeních, je neodmyslitelnou složkou ošetřovatelské péče. Zdravotnický personál by měl mít teoretické základy, které umožňují respektovat lidskou důstojnost po praktické stránce. Tato práce je vhodná jako motivační materiál zejména pro sestry, které by k pacientům měly přistupovat tak, aby byli pacienti v nemocničních zařízeních ještě více spokojeni a aby u nich nedocházelo k pocitu nedůstojného zacházení. Dále lze využít jako informační materiál pro laickou veřejnost, zejména pro pacienty nebo může být prezentována na odborných seminářích. Získané poznatky, závěry Z kvalitativního výzkumného šetření vyplynulo, že mají všeobecné sestry přehled o tom, jak důstojně přistupovat k pacientům. Z výzkumného šetření kvantitativního je zřejmé, že je důstojnost pacientů na oddělení následné péče i interním oddělení dostatečně respektována, avšak jsou v ní nedostatky, týkající se například nedostatečného představování personálu, či neúplného podávání informací před výkonem i v jeho průběhu.
Dignity of Human Life in Hospital Bed
Keywords: důstojnost; pacient; autonomie; všeobecná sestra; nemocniční lůžko; ošetřovatelská péče; dignity; patient; autonomy; general nurse; hospital bed; nursing care