Systém motivace a výkonového odměňování zaměstnanců v podniku - Hečsková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2019)
Název mé bakalářské práce je Systém motivace a odměňování zaměstnanců ve společnosti. Motivace je důležitou součástí pracovního života každého zaměstnance. Pouze spokojený zaměstnanec může odvádět dobré pracovní výsledky. Bakalářská práce se zabývá systémem motivace a odměňování zaměstnanců v Zemědělském družstvu Telč. Bakalářská práce se skládá ze čtyř částí: teoretické části, hlavního cíle a metodiky, praktické části a návrhů na zlepšení vybraných oblastí podniku. Teoretická část je zaměřena na motivaci zaměstnanců, zejména na motivační teorie, vnější a vnitřní motivaci a na mzdový systém, který je rozdělen na druhy mezd a odměny za výkon. Hlavním cílem této bakalářské práce je zhodnocení současného systému motivace v podniku a navržení doporučení k jeho zlepšení. Výsledky této bakalářské práce by měly vedení společnosti pomoci zlepšit pracovní život ve společnosti. V praktické části je představena společnost. Vybrala jsem Zemědělské družstvo Telč, které má asi 89 zaměstnanců. Praktická část vychází z dotazníku, který pomohl analyzovat situaci ve společnosti v oblasti motivace a odměňování. Získaná data byla zpracována do grafů, které byly komentovány a vysvětleny. V poslední části práce jsou doporučení, která vyplynula ze získaných dat z dotazníku. Tato doporučení se týkají tří oblastí: pracovní prostředí a vztahy na pracovišti, finanční ohodnocení a zaměstnanecké výhody (benefity). Výsledky této bakalářské práce by mohly napomoci managementu společnosti ke zlepšení pracovního života ve společnosti a ke zvýšení spokojenosti zaměstnanců.
The System of Motivation and Performance Remuneration of Employees in a Company
Keywords: motivační teorie; mzdové schéma; formy mezd; interní a externí odměna; motivation theories; pay scheme; forms of wages; internal and external reward