Nelegální sklady chemikálií a nebezpečných odpadů jako zdroje možných havárií - Hron, Pavel (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce představuje ucelený pohled na problematiku nelegálního skladování nebezpečných látek a odpadů v České republice. Práce je vysoce aktuální, tím spíše, že nelegálních skladů, respektive objektů, kde dochází k nezákonnému skladování, se na území České republiky může nacházet bezpočet a jejich objevení je pouze otázkou času. V teoretické části se práce zabývá právním vymezením odpadového hospodářství, tematiky chemických látek a směsí a jejich vývojem v mezinárodním i národním měřítku, tak jak bylo na problematiku těchto oblastí pohlíženo během let. Detailněji popisuje konkrétní zákony, které slouží jako teoretická východiska pro pochopení definice odpadů a tematiky chemických látek či směsí. Další část představuje statistický pohled na množství produkovaného odpadu v České republice, porovnání produkce ČR s dalšími zeměmi Evropské unie a historický pohled. Výsledková část se z velké části zabývá detailním rozborem kauz, které téma nelegálního skladování v České republice otevřeli, tedy případy nelegálního skladování v obcích Libčany, Chvaletice a Nalžovice. Pro zajímavost a jisté porovnání byl proveden rozbor další události spojené s takovým jednáním, a to v roce 2010 v obci Bělá nad Svitavou. Tento případ byl velmi specifický a mediálně propírán, i s ohledem na to, že majitel nemovitosti trpěl duševní poruchou. Dále je zde nastíněno, jaké motivy vedou provozovatele těchto skladů k jejich provozování. Velké časové a především finanční náročnosti na likvidaci nelegálních skladů je věnována další kapitola. V souvislosti s tím navazuje kapitola o bezprostředně přijatých opatřeních pro vytipovávání další takových objektů a započetí velké kontrolní akce s názvem "brownfields". Část práce zabývající se simulací potenciálního nebezpečí v případě, že by nastal nějaký z uvedených havarijních scénářů je velmi alarmující. Programem Terex bude simulován únik kyanovodíku v konkrétním množství, který by vzniknul reakci kyanidu draselného a anorganických kyselin. S ohledem na to, že na umístění látek ve skladu nebyl brán zřetel, a materiál byl spíše než s odborností skladován s potřebou ušetřit maximum místa, k této reakci skutečně mohlo dojít. Simulován bude únik z objektu bývalé továrny Vertex v obci Libčany. Skutečně alarmujícím faktem je, že ve vzdálenosti sto metrů od objektu se nacházela mateřská a základní škole, kde se denně pohybuje na tři sta lidí. V závěru je definován autorův postoj a posouzení řešení dotčených subjektů v případě likvidace nelegálního skladu v Libčanech a definice zásadních nedostatků spojených s řešením těchto kauz. Dále jsou rozebrány návrhy, především legislativního, metodického a organizačního charakteru, které je nutno zakomponovat do právní úpravy našeho státu tak, aby bylo v budoucnu zřízení takového skladu zamezeno. V úplném závěru jsou popsány doporučené postupy co dělat v případě chemické havárie.
Illegal storage of chemicals and hazardous waste as a source of possible accidents
Keywords: nelegální sklad; odpad; chemikálie; likvidace; skladování; nebezpečí; illegal storage; waste; chemicals; disposal; storage; danger