Volnočasová a spolková činnost pražských Židů od konce 19. století do roku 1939 - Hronová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá pražskými Židy a jejich volným časem v období od konce 19. století do roku 1939. Zaměřuje se na spolkovou činnost a volnočasové aktivity organizované Židovskou náboženskou obcí v Praze a dalšími oficiálními židovskými organizacemi, které měly vliv na jednotlivé spolky. Jedná se především o ty, které se zaměřovaly na vzdělání, sociální práci, umění, sport a skauting. Práce ukazuje, čemu se věnovaly jednotlivé typy skupin a co organizovaly pro veřejnost. Autorka zároveň nastiňuje, které aspekty judaismu mohou ovlivňovat volný čas Židů a co o některých aktivitách vypovídá Tóra a Talmud. V závěru shrnuje specifika trávení volného času Židů žijících v první polovině 20. století v Praze a situaci hodnotí z pohledu náboženství a tradice.
Leisure-time and society activities of Jews living in Prague from the end of 19th century to 1939
Keywords: Židé; volný čas; volnočasové aktivity; spolky; spolková činnost; studentské spolky; mládežnická hnutí; židovský sport; sociální péče; judaismus; Praha; Jews; free time; leisure-time activities; societies; society activities; student's clubs; youth clubs; jewish sport; social care; judaism; Prague