Způsoby oceňování zásob a jejich vliv na výsledek hospodaření - Havlíková, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Zásoby jsou důležitou součástí oběžného majetku. Jedná se o takové složky majetku, u kterých dochází k jednorázové spotřebě v průběhu výrobního procesu. Zásoby zahrnují např. materiál, výrobky, zboží atd. Existují dva způsoby evidence zásob, které mohou všechny účetní jednotky používat bez ohledu na povinnost auditu, a to způsob A a způsob B. Důležitou složkou pro podnik je oceňování zásob. Mezi způsoby oceňování zásob patří metoda váženého aritmetického průměru proměnlivého, metoda FIFO a metoda pevné skladové ceny. Jednotlivé techniky oceňování zásob mají rozdílný vliv na výsledek hospodaření. Významným kritériem při výběru je hlavně praktičnost a vhodnost oceňovací techniky. Toto kritérium ovlivňuje především velikost účetní jednotky a množství zásob. Jedním z hlavních cílů firmy jsou co nejnižší materiálové náklady, protože mají za následek nižší prodejní cenu. Zároveň se však firma snaží o nejnižší daňový základ. Tomu naopak pomáhají co nejvyšší materiálové náklady.
Ways of stock evaluating and its influence on management result
Keywords: zásoby; způsoby oceňování zásob; vážený aritmetický průměr proměnlivý; metoda FIFO; pevná skladová cena.; stocks; ways of stocks evaluating; weighed arithmetical mean variable; method FIFO; fixed stock price.