Krása a nedokonalost lidské duše podle sv. Jana od Kříže a sv. Terezie od Ježíše - Fixová, Soňa (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se zabývá krásou a nedokonalostí lidské duše podle sv. Jana od Kříže a sv. Terezie od Ježíše. Píší, že pro člověka je důležité, aby se jeho duše spojila s Bohem a vytvořila tak takzvaný manželský pár. Práce ukazuje tento proces, kterým se duše spojí s Bohem Dále se zde píše, že je důležité umět se modlit, umět důvěrně mluvit s Tím, který je Láska i Pravda. Práce také popisuje, že všechny lidské síly a schopnosti se musí obracet k Bohu a že umění důvěrného rozhovoru a vztahu s Bohem není snadné. A to především díky velkému množství překážek našeho světa. Diplomová práce dále pojednává o pokoře. Pokoru musí mít každý člověk, který chce být v dobrém vztahu s Bohem. V neposlední řadě se zde píše o tom, že všech věcech, které konáme, nemáme hledět na sebe, ale na ostatní a pomáhat ji. Celou svou práci bych shrnula do jedné věty : ten, kdo žije v lásce k Bohu a k lidem a v boží bázni, překoná bezpečně všechna pokušení a překážky
The Beauty and Faulty the Human Soul of Sv. Jan od Kříže and Sv. Terezie od Ježíše
Keywords: duše; sebepoznání; spojení s Bohem; modlitba; láska k Bohu a k bližnímu; nebezpečí duchovního života; překážky a pokušení.; soul; knowlenge one/s own being; connection in God; prayer; love of God and of human being; danger of spirituals life; obstacles and temptation