Sociální práce s rodinami a dětmi s nařízenou ústavní výchovou - Drozčáková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá sociální prací s rodinami a dětmi s nařízenou ústavní výchovou, která je vykonávána sociálními pracovníky oddělení sociálně-právní ochrany dětí. Teoretická část charakterizuje pojem rodina, seznamuje s rizikovými faktory v rodině, vymezuje pojem sociálně-právní ochrana dětí a ústavní výchova. Pozornost je dále věnována úkonům sociálního pracovníka v kontextu ústavní výchovy. V praktické části jsou zjišťovány nedostatky v sociální práci s rodinou a umístěnými dětmi. Respondenty jsou sociální pracovníci oddělení sociálně-právní ochrany dětí. V rámci výzkumu byly zjištěny nedostatky v oblasti pracovního zázemí, nedostatky při výkonu sociální práce, ve spolupráci s institucemi a nedostatky spojené s právní úpravou.
The social work with family and children with institutional upbringing injunction
Keywords: rodina; sociální práce; ústavní výchova; sociálně-právní ochrana dětí; úkony sociálního pracovníka; family; social work; institutional upbringing; social law protection of children; acts of the social worker