Uspořádání a činnost dekontaminačního pracoviště na evakuační trase ze zóny havarijního plánování jaderné elektrárny - Severová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2008)
Zvyšující spotřeba energie si vyžaduje stále nové zdroje enregie. Jedním z těchto zdrojů jsou jaderné elektrárny a v důsledku vyčerpávání zdrojů fosilních paliv lze předpokládat, že jejich počet bude stoupat. Proto je důležité zvyšovat jadernou bezpečnost, která odpovídá rizikům spojeným s provozem elektráren. Každá elektrárna musí mít předem připravený vnitřní a vnější havarijní plán. V okolí jaderných elektráren jsou plánována opatření, mezi ně patří i dekontaminace. Vhodné uspořádání dekontaminačního pracoviště je předpokladem, ke kvalitně provedené dekontaminaci. Rovněž je nutné provádět cvičení k prověření činnostia funkčnosti těchto pracovišť. Jednoho takového (cvičení ZÓNA 2007) jsem se 25.10.2007 zúčastnila jako pozorovatel. Účast na tomto cvičení mi přiblížila tuto problematiku a velmi napomohla ke zpracování této bakalářské práce. Ve své práci jsem nastínila současný stav, který se momentálně velice zkomplikoval, jelikož prapory, které dosud zajišťovaly MSO jsou rušeny a transformovány, ale i přes to bylo cílem mé práce navrhnout, co nejvhodněji uspořádané dekontaminační pracoviště splňující požadavky. Vycházela jsem ze své hypotézy: ''Jsem přesvědčená, že nynější připravenost a uspořádání záchranných systémů a parametrů rozložení dekontaminačního pracoviště v havarijním plánování je mnohem pokročilejší než v dřívějších dobách.'' Tato hypotéza se mi potvrdila z hlediska materiálního a technického pokroku. Také jsem se zabývala těžko řešitelnými otázkami, které se mi v průběhu práce objevily. Mezi ně patří například: etika při hygienické očistě mužů a žen, zimní podmínky a další otázky. Myslím si, že své hypotézy jsem potvrdila a pokusila se čtenáři přiblížit tuto problematiku, kterou jsem se zabývala. Zároveň jsem se pokusila vyjádřit svůj postoj k zrušení 153. záchranného praporu Jindřichův Hradec, který se dekontaminacemi zabýval. V práci je podrobně rozebrána dekontaminace a opatření v okolí jaderných elektráren. Práce může být použita jako učební text a je možné ji rozpracovat z hlediska stavu po datu 1. 10. 2008 a zabývat se otázkou: ''Kdo nyní bude zastávat funkci 153. záchranného praporu Jindřichův Hradec.
Organization and Activity of Decontaminating Workplace on the Evacuative Run from the Zone of the Critical Planning of Nuclear Power Station
Keywords: Dekontaminace; Dekontaminační pracoviště; Evakuační trasa; Havarijní plánování; Jaderná elektrárna; decontamination; decontamination zone; evacuation route; emergency planning; nuclear power plant (station)