Oceňování v rámci insolvenčního řízení - Lopata, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2021)
Ve své diplomové práci se zabývám především obtížností oceňování nemovitostí v insolvenčním řízení, záludnostmi takového ocenění a rozdílem mezi cenou obvyklou a cenou mimořádnou. Ovšem neméně důležitou částí mé práce je taktéž samotná problematika insolvenčního řízení, jeho průběh, varianty oddlužení nebo postavy v řízení figurující. Cílem práce je tedy základní seznámení s problematikou insolvenčního řízení, jeho variant, úskalí, a především oceňování nemovitých věcí, které jsou během řízení dlužníkům zpeněžovány. Jelikož má řešení úpadku řízení více variant, a tudíž subjekty, které do řízení upadnou, nejsou pouze fyzické osoby, ale také právnické, neoceňují se v insolvenčním řízení pouze nemovité věci. Oceňovat lze cenné papíry, movité věci, akcie, podniky, tedy vše, co má finanční hodnotu. Já se ve své diplomové práci zabývám oceněním nemovité věci, vzhledem k oboru, který studuji. V praktické části své práce jsem se snažil na konkrétním případě ukázat a zanalyzovat, jaký je rozdíl mezi obvyklou cenou a cenou mimořádnou, proč se k ceně mimořádné přistupuje a jak takové případy řešit. Konkrétní případ jsem získal díky insolvenčnímu rejstříku, který je volně přístupný všem osobám a nevyžaduje žádná oprávnění, tudíž je veřejný.
Valuation in insolvency proceedings
Keywords: insolvenční řízení; obvyklá cena; mimořádná cena; oceňování nemovitostí; zpeněžení nemovité věci; insolvency proceedings; usual price; special price; real estate appraisal; realization of immovable property