Průzkum půd z hlediska degradace půdní struktury a stavby s využitím penetrometrie pro vybranou oblast - Polan, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá degradací půdy, jednotlivými degradačními procesy a ve vybrané oblasti zkoumá půdní strukturu. Pro zpracování práce byly zvoleny dvě výzkumné technologie. Jednou z nich je měření zhutnění půdy pedometricky a druhou je rozbor půdních vzorků odebraných pomocí Kopeckého válečků, na zjiště-ní vodní retenční kapacity, pórovitosti a provzdušněnosti půdy. Ve zvolené oblasti se mezi sebou porovnávají dvě metody zpracování půdy, technologie se zpracování půdy orbu a technologie zpracování půdy bez orby. V závěru práce jsou shrnuty výsledky šetření a doporučeny postupy pro snížení degradačních vlivů na půdu.
Survey of soils from the point of view of degradation of soil structure and structure using penetrometry for a selected area
Keywords: pedologie; penetrometrie; degradace půdy; zhutnění půdy; půda; pedology; penetrometry; soil degradation; soil compaction; soil