Zavádění standardů kvality péče v domově důchodců - Gersdorfová, Zlatuše (Jihočeská univerzita, 2007)
Základní zásady a obsah standardů kvality sociálních služeb jsou dány zákonem 108/2006 Sb., o sociálních službách a prováděcí vyhláškou 505/2006 Sb. Zde jsou uvedeny nejdůležitější principy a povinnosti poskytovatelů sociálních služeb. Standardy kvality jsou nástrojem k dosažení kvality poskytované péče a zároveň kontrolním mechanismem pro všechny poskytovatele. Standardy kvality byly zveřejněny v roce 2002 a některé organizace se podle nich začínaly transformovat. Důležitá je vůle zřizovatele a množství peněz na tyto změny. Standardy kvality jsou jednotným nástrojem pro všechny druhy sociálních služeb, znamená to přepracovat všechny vnitřní předpisy a pravidla organizace, nutit zaměstnance pracovat podle nového systému. V Domově důchodců v Sušici se začalo pracovat dle znění standardů kvality plně až době, kdy začala platit nová legislativa. Jako metodika byl zvolen řízený rozhovor s klienty a dotazník pro personál. Přestože se jedná o rozhovory s klienty ve vážném zdravotním stavu potřebující celodenní nepřetržitou péči a pomoc, ve většině případů hovoří výsledky o službě příznivě. S ubytováním byli spokojeni všichni klienti. Zajímavá byla i délka pobytu v domově nad 6 let u 27% obyvatel. Spokojenost s péčí o svoji osobu a při osobní hygieně je nad 90%. Spokojenost klientů s poskytovanými službami potvrzuje, že zavedení standardů kvality sociálních služeb znamená zvýšení úrovně poskytované péče. Dotazník pro personál dokazuje, že nejtěžší je pohnout s myšlením lidí a odstranit staré stereotypy práce. Ne všichni zaměstnanci chodí do práce s cílem pomáhat klientům. Zde je ještě velký prostor pro práci se stávajícími zaměstnanci a pro volbu nových zaměstnanců. Dobře nedopadlo hodnocení vztahů na pracovišti. Jde o dědictví minulosti. Chtěla bych říci, že tvorba vztahů v organizaci je záležitostí každého zaměstnance. Nové principy a kvalita práce znamená neustále zvyšovat vzdělání a znalosti zaměstnanců. Zpracované dotazníky, osnova rozhovorů s klienty a získané závěry budou využity k dalšímu zlepšování práce v sociálních službách.
Standards of Quality - Implementation and Development in Houses for Seniors
Keywords: Standardy kvality; domov důchodců; Standards of Quality; Hous for Seniors