Rozvoj principu participace v práci s romskou mládeží - Nekolová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá participací, zejména participací romských dětí a mládeže. V teoretické části se zaměřuje na integraci a posléze na participaci romské mládeže. Práce přibližuje i sociální znevýhodnění Romů a nutnost rozvoje vzdělanosti Romů jako klíč k jejich integraci a participaci ve společnosti. V rámci participace Romů je zde uvedena i důležitost fungování neziskových organizací. Praktická část vychází z průzkumu, zaměřeného na vliv školního prostřední a sociálního znevýhodnění romské mládeže při jejich participaci ve společnosti, konkrétně ve městě Tábor. Průzkum ukázal, že ačkoliv má romská menšina již více možností se participovat ve společnosti, stále je sociálně znevýhodněna a setkává se s předsudky v majoritní společnosti. Na druhé straně se rozvíjí participace romských dětí a mládeže v rámci neziskového sektoru.
Development of the participation principle in the work with Roma youth
Keywords: Romská menšina/ Integrace Romů/ Participace/ Participace romské mládeže; Roma minority / Roma Integration / Participation / Participation of Roma youth