Problematika neplánovaného těhotenství u drogově závislých žen - Salvová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2009)
V současné době roste počet drogově závislých žen, které neplánovaně otěhotní. V rámci péče o tyto ženy je nutné uplatnit multidisciplinární přístup. Děti těchto žen většinou končí v péči svých prarodičů, v kojeneckých ústavech a dětských domovech. Velmi důležité je neplánovaným a nechtěným těhotenstvím u drogově závislých žen předcházet. Zařízení poskytující služby drogově závislým by se měla soustředit na prevenci neplánovaného těhotenství. Ženy by měly být informovány o rizicích možného otěhotnění v kontextu své drogové závislosti. Pokud žena otěhotní a těhotenství je chtěné, je žádoucí umožnit ženě léčbu, která bude zohledňovat společný pobyt matky a dítěte. Nemožnost společné léčby matky a dítěte je velmi demotivující faktor v léčbě. Většina drogově závislých těhotných žen není ochotna přiznat svoji drogovou závislost z důvodu obavy z odebrání dítěte. Samozřejmostí by měla být spolupráce léčebných zařízení a gynekologicko-porodnických oddělení nemocnic. Vzhledem k nedostatku léčebných zařízení umožňujících společný pobyt, není zcela jednoduché aby se matka s dítětem do léčby dostala včas. Čím dostupnější pro matku léčba bude, tím spíše se pro léčbu rozhodne. Je žádoucí vybudovat síť léčebných zařízení, ve kterých by matkám bylo umožněno absolvovat léčbu společně s dítětem.
Unplanned pregnancy issues of drug-addicted women.
Keywords: drogová závislost; drogově závislá žena; novorozenecký abstinenční syndrom; těhotenství; drug addiction; drug addiction woman; neonatal syndrome withdrawal; pregnancy