SOCIÁLNĚ PREVENTIVNÍ PROGRAMY PRO DĚTI A MLÁDEŽ V ČESKÉ REPUBLICE - Hrubantová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem bakalářské práce jsou Sociálně preventivní programy pro děti a mládež v České republice. V teoretické části práce se zpočátku zaměřuji na nejčastější formy rizikového chování, které se u dětí vyskytují, jejich příčiny a prevenci. Posléze se zabývám popisem konkrétních sociálně preventivních programů, které jsou v České republice realizovány, a orientuji se na jejich spojitost s dobrovolnictvím. V praktické části byly stanoveny dva cíle. Zmapovat sociálně preventivní programy pro děti a mládež v České republice a zjistit, zda jsou realizovány dle daných pravidel či existují jejich modifikace. Abych dosáhla stanovených cílů, provedla jsem kvantitativní výzkum pomocí dotazníků. Sběr dat proběhl v měsíci březnu a dubnu 2012 v nestátních neziskových organizacích, které programy realizují. Ze 43 odeslaných dotazníků se výzkumu zúčastnilo 22 respondentů. Z výzkumu museli být 4 respondenti vyřazeni, protože se nejednalo přímo o sociálně preventivní programy. Zmapovala jsem, jakým způsobem jsou programy realizovány. Výsledky výzkumu ukazují, že nejrozšířenější z programů v České republice jsou Program Pět P a Program pro mládež Cena vévody z Edinburghu. Všechny organizace uvedly, že mají vytvořenou vlastní metodiku, kterou se při realizaci programu řídí. Výzkum poukazuje i na programy, které jsou postaveny na bázi dobrovolnosti, nebo takové, kde dobrovolníci nemusí splňovat podmínku plnoletosti. V tomto případě se jedná o modifikace hlavních programů Lata a Pět P. V některých městech se potýkají s nedostatkem klientů, někde naopak s jejich nadbytkem. Navrhla jsem možnost vytvoření lepší propagace ve městech, kde mají málo klientů a zvýšení spolupráce se školami a s organizacemi, které pomáhají např. sociálně slabým rodinám. Bakalářskou práci mohou využít organizace realizující sociálně preventivní programy nebo ji lze použít k informování široké veřejnosti o těchto programech.
SOCIAL PREVENTIVE PROGRAMS FOR THE CHILDREN AND YOUTH IN THE CZECH REPUBLIC
Keywords: dobrovolnictví; prevence; rizikové chování; sociálně preventivní programy; volunteering; prevention; risk behaviour; social preventive programs