Transsexualita - Štanglová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce je zaměřena na popis životní cesty transsexuálních mužů od jejich dětství, přes změnu pohlaví, až po reakce okolí na jejich novou identitu. Výzkumu se také účastnili rodinní příslušníci a blízká kamarádka transsexuálů, kteří doplňují výzkumné šetření o své pohledy na konverzi pohlaví. Teoretická část práce se věnuje vymezením pojmů z oblasti transsexuality, kterými jsou pohlaví, gender a pohlavní identita. Následně se práce zabývá klasifikací poruch pohlavní identity, v krátkosti je představena historie a etiologie transgenderu. Dále následuje podrobný popis jednotlivých etap konverze pohlaví a v konečné části se práce věnuje zastoupením transsexuálních jedinců v populaci. V empirické části je popsán život transsexuálních mužů v oblastech dětství a dospívání, prvního uvědomení, průběhu konverze pohlaví a reakce okolí na jejich novou identitu. Výzkum je obohacen o výpovědi rodiny a blízké kamarádky, kteří se vyjadřují ke změně pohlaví daných respondentů. Výzkumného šetření se účastnilo celkem 5 osob, u nichž byly provedeny hloubkové rozhory a jako výzkumná metoda byla zvolena narativní analýza.
Transsexuality
Keywords: transsexualita; transgender; female to male; konverze pohlaví; transsexuality; transgender; female to male; sex conversion