Vliv chladové expozice na psychický stav dospělých - Bürgerová, Anna (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této práce je pomocí dotazníkového šetření zjistit celkovou strukturu psychického stavu vybraného vzorku populace a odhalit vliv pravidelného otužování na duševní pohodu probandů. K získání dat o psychické struktuře byl využit standardizovaný dotazník SUPSO-7, který probandi vyplňovali na začátku a na konci otužování. Do výzkumu se zapojilo 48 studentů Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Výsledky dat získaných pomocí dotazníku SUPSO-7 ukázaly u experimentální skupiny nárůst psychické pohody, činorodosti v porovnání s kontrolní skupinou. Naopak u experimentální skupiny došlo k poklesu impulzivnosti, depresivních stavů, úzkostného očekávání a sklíčenosti při porovnání s kontrolní skupinou. Pouze vzrůst psychické pohody byl statisticky významný (p = 0,02), avšak z výsledků je patrné, že by otužování mohlo mít pozitivní vliv na psychický stav jedince.
An effect of cold showers on mental characteristics of adults
Keywords: otužování; dospělí; SUPSO-7; pohoda; deprese; hardening; adults; SUPSO-7; well-being; depression