Role sociální práce s rodinou s hendikepovaným dítětem v období povinné školní docházky Možnosti a meze využití sociálních služeb v Jihočeském kraji - Frantálová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá poskytováním služeb sociální péče pro rodiny s hendikepovaným dítětem ve věku 6-15 let. V práci popisuji, jak rodinu ovlivňuje narození zdravotně postiženého dítěte, jakými fázemi si rodina prochází a jak to ovlivňuje pozici zdravého sourozence, pokud v rodině je. Následně jsou v práci popsány metody sociální práce s rodinou, které se zaměřují na rodinu jako celek. Z toho nám vyplývají principy, které by měly být naplňovány v práci s rodinou s hendikepovaným dítětem. Dále jsou rozepsány služby sociální péče, které jsou poskytovány zdravotně postiženým dětem ve věku 615 let. Na základě zjištěných teoretických informací je vypracována komparativní analýza služeb jednotlivých organizací se zaměřením na zdravotně postižené děti ve věku 615 let v Jihočeském kraji.
The role of social work for family with disabled child over the period of compulsory schooling Possibilities and limits the use of social services in South Bohemia
Keywords: rodina; zdravotní postižení; služby sociální péče; integrace; vzdělávání; dítě s hendikepem; family; disability; social care services; integration; education; disable child