Conflicts of Romance in Three Early Novels by Henry James - Janovská, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá společným tématem třech raných románů Henryho Jamese: snaha navázat romantický vztah a milostné střety. Práce analyzuje tyto tři romány: Američan, Evropané a Washingtonovo náměstí. Mimo Washingtonova náměstí jsou hlavní hrdinové Američané a láska nekončí šťastně. V knize nalezneme další společná témata jako bohatství, snaha dostat se do vyšší společnosti, mravy, víra a psychologický motiv, které hrají hlavní roli v lásce. Práce znázorňuje jak pozitivní, tak negativní aspekty jedincovy schopnosti usilovat o romantický vztah s různými překážkami, které přináší jedinci nový život. Dále práce pojednává o životě Henryho Jamese jako jeho možnou inspiraci k sepsání románů.
Conflicts of Romance in Three Early Novels by Henry James
Milostné střety ve třech raných románech Henryho Jamese
Keywords: Henry James; láska; peníze; mravy; společnost; víra; Henry James; love; wealth; manners; society; religion