Současná situace transportu novorozenců v jihočeském regionu z pohledu zdravotnického záchranáře - Kostohryz, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2012)
Transport novorozence patří k výkonům, které nesou vysoká rizika. Prvotní je snaha transportovat rizikového novorozence do centra ,,in utero? (v děloze). Zdravotničtí záchranáři se mohou setkat s porodem mimo nemocniční zařízení, kde musí vyslaná posádka vyřešit samotný porod i transport novorozence s rodičkou do nemocničního zařízení. V bakalářské práci ,,Současná situace transportu novorozenců v jihočeském regionu z pohledu zdravotnického záchranáře? se zabývám organizací a realizací záchranné služby, realizací transportní služby pro novorozence. Dále popisuji klasifikaci novorozence a transportní službu pro novorozence. Důležitým bodem je i resuscitace, a proto je v mé práci popsána. Na výjezdech se s novorozenci nejčastěji setkávají zdravotničtí záchranáři, a proto jejich úlohy, vzdělání a psychosociální zátěž také zpracovávám.
The Curent Situation of Transport Newborns in South Bohemia from the Point of View of a Paramedic
Keywords: kardiopulmonální resuscitace; péče o novorozence; transport novorozence; zdravotnický záchranář; cardiopulmonary resucitation; care of the newborn; transport of the newborn; paramedic