Problematika průlomové bolesti u pacientů v onkologické léčbě - Tomšíčková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2020)
Cíle práce: Diplomová práce se zabývá problematikou výskytu a léčby průlomové bolesti objevující se u pacientů, kteří jsou léčeni pro onkologické onemocnění. Role sestry je v problematice průlomové bolesti nenahraditelná, protože mezi kompetence sester se řadí rozpoznání a uspokojování potřeb, kam spadá i potřeba tišení bolesti. Cílem práce tedy bylo zjistit zkušenosti sester související s péčí o pacienty s průlomovou bolestí. Dále popsat zkušenosti samotných pacientů s průlomovou bolestí a s léčbou bolesti pomocí transmukózně podávaných opioidů. Metodika: Pro splnění cílů práce byla zvolena kvalitativní forma výzkumu. Získání informací bylo zajištěno pomocí metody polostrukturovaných rozhovorů s patnácti sestrami a případové studie u pěti pacientů. Pro případovou studii byla data získána ze zdravotnické dokumentace zúčastněných pacientů v kombinaci s rozhovory s těmito pacienty a sestrami, které o zmíněné pacienty pečují. Volba vhodných participantů byla zvolena pomocí záměrného výběru. Získaná data byla následně analyzována pomocí otevřeného kódování, metodou nazývanou "tužka a papír". Výsledky: Z výzkumné části vyplývá, že léčba a celkově sesterská péče o pacienty s průlomovou bolestí je velice náročná. Zúčastněné sestry zmiňují ale fakt, že často se léčbu daří zvládnout prostřednictvím erudovaných lékařů daného zařízení pomocí nejrůznějších forem léčby. Sestry dále zmiňují, že intervence, které mohou v rámci svých kompetencí využít pro tišení bolesti, nejsou v oblasti průlomové bolesti většinou dostačující. To tvrzení dokládají i informace získané od samotných pacientů. Z výsledků také vyplývá, že lékaři v zařízeních, ve kterých dotazované sestry pracují, dávají přednost před transmukózně podávanými opioidy jiným formám léků na léčbu průlomové bolesti. Zároveň ale z případové studie vyšlo zjištění, že zúčastnění pacienti jsou s touto formou léčby průlomové bolesti spokojeni, což dokládají odpovědi samotných pacientů i pečujících sester. Práce dokládá také zjištění, že sestry jsou velice důležité při hodnocení efektivity léčby bolesti nebo při edukaci o použití či aplikaci konkrétních lékových forem. Přínos práce: Informace o průlomové bolesti a o zkušenostech s její léčbou, kterými se zabývá teoretická i výzkumná část, mohou být zdrojem poučení pro zdravotníky i pro laiky. Výsledky dále umožňují vytvořit si ucelený přehled o problematice průlomové bolesti.
Problems of breakthrough pain in cancer patients
Keywords: Léčba; onkologický pacient; průlomová bolest; sestra; transmukózně podávané opioidy; Treatment; cancer patient; breakthrough pain; nurse; transmucosally administered opioids