Analýza ukazatelů výkrmnosti u kuřecích hybridů - Čedíková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem diplomové práce bylo analyzovat ukazatele výkrmnosti u kuřecích hybridů ve vybraném podniku. Do sledování bylo zařazeno celkem 256 turnusů (7 836 986 kuřat). V letech 2016 a 2018 bylo uskutečněno 56 turnusů a v letech 2017, 2019 a 2020 bylo provedeno 48 turnusů. Hybrid Ross 308 byl vykrmován ve všech sledovaných letech, hybrid Cobb 500 jen v letech 2016 (13 %), 2018 (25 %) a 2019 (29 %). Oba hybridi vykázali téměř shodnou délku výkrmu (hybrid Cobb 500 o 0,28 dní kratší), živou hmotnost (hybrid Cobb 500 o 0,03 kg vyšší) a spotřebu krmiva na 1 kg přírůstku (hybrid Cobb 500 o 0,02 kg nižší). U hybrida Cobb 500 byl zjištěn o 0,52 % vyšší úhyn (p < 0,05) a o 14,6 bodu vyšší index efektivnosti výkrmu (p < 0,05). Délka výkrmu byla nejkratší v roce 2017 (33,15 dní) a nejdelší v roce 2016 (p < 0,05). Živá hmotnost měla od roku 2016 (1,98 kg) do roku 2018 (2,19 kg) vzestupný trend, v letech 2019 a 2020 živá hmotnost stagnovala na hodnotě 2,18 kg. Nejnižší spotřeba krmné směsi na 1 kg přírůstku byla v roce 2019 (1,47 kg) a nejvyšší v roce 2016 (1,61 kg; p < 0,05). Nejnižší úhyn byl dosažen v roce 2017 (2,90 %), naopak nejvyšší úhyn byl v roce 2018 (3,64 %). Rozdíl byl 0,74 % (p < 0,05). Index efektivnosti výkrmu se postupně zvyšoval od roku 2016 (353,3 bodů) do roku 2019 (431,9 bodů). V roce 2020 klesl na hodnotu 427,7 bodů. Závislost věku rodičů v rozmnožovacím chovu na živé hmotnosti kuřat byla mírná (r = 0,38; p < 0,001). Korelační vztah mezi živou hmotností kuřat v 1. dni věku a 33. dni věku byl vyhodnocen jako střední (r = 0,60; p < 0,001). Úhyn z hlediska turnusů dosáhl nejnižší hodnotu v 1. turnusu roku 2016 (1,31 %)a naopak nejvyšší hodnotu ve 4. turnusu roku 2018 (4,30 %).
Analysis of fattening parameters in chicken hybrids
Keywords: hybrid; Cobb 500; Ross 308; ukazatele výkrmnosti; hybrid; Cobb 500; Ross 308; fattening parameters