Adaptace ukrajinských žáků v českých základních školách - Kobal, Nikoletta (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce je zaměřená na zkoumání průběhu adaptace ukrajinských žáků v českých základních školách v souvislosti se současnou mimořádnou situací způsobenou válečným konfliktem na území Ukrajiny. Cílem této práce je zjistit, jak probíhá sociální a akademická adaptace těchto žáků ve škole a jaké faktory ji ovlivňují. Teoretická část této práce obsahuje informace týkající se množství žáků-cizinců v ČR, legislativy a podpůrných opatření, spojených s touto situací. Mimo jiné teoretická část obsahuje terminologii, týkající se adaptace žáků-cizinců a definuje faktory, které jejich adaptaci ovlivňují. Praktická část této práce přináší zajímavá zjištění na toto téma, získána na základě kvalitativního výzkumu prováděného metodou polostrukturovaných rozhovorů uskutečněných s ukrajinskými žáky navštěvujícími českou základní školu.
Adaptation of Ukrainian Pupils in Czech Primary Schools
Keywords: adaptace; integrace; žáci cizinci; ukrajinští žáci; školský systém na Ukrajině; adaptace žáků-cizinců; cizinci v České republice; adaptace na základní škole; adaptation; integration; foreign pupils; Ukrainian pupils; school system in Ukraine; adaptation of foreign pupils; foreigners in the Czech Republic; adaptation at primary school