Subdeprivace a její následky pro školní vývoj dítěte - Břízová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce bude zaměřena na téma vliv subdeprivace na školní vývoj dítěte. Subdeprivace je závažný problém dnešní společnosti a má často dalekosáhlé následky pro vývoj dítěte. Ve své práci se budu snažit popsat problematiku subdeprivace a budu se snažit zachytit její podoby. Teoretická část bude vycházet z výzkumů profesora Matějčka, který se touto problematikou zabýval. V praktické části budou zkoumány dvě skupiny dětí. Experimentální skupina z dětského domova a kontrolní skupina, která bude sestavena například dle stejného věku. Tyto skupiny budou sledovány v oblasti socializace, zdraví a školních výsledků. Tato šetření budou zpracována, vyhodnocena a jejich výsledky budou doloženy pomocí tabulek v praktické části.
Subdeprivation and its consequences for a school development of the child
Keywords: psychická deprivace; psychický vývoj dítěte; potřeby dětí; subdeprivace; emoce; psychic deprivation; psychological development of a child; needs of children; subdeprivation; emotions