Etika v rámci zaměstnávání cizinců ze třetích zemí v ČR - Dušek, Daniel (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá etickými normami, které by v rámci zaměstnávání cizinců ze třetích zemí měli tuzemští zaměstnavatelé dodržovat. Teoretická část je zaměřena na problematiku pracovní migrace a na proces zaměstnávání cizinců ze třetích zemí v České republice. Zároveň jsou v ní zmíněny hlavní oblasti podnikatelské etiky v rámci vztahu vůči zaměstnancům. V rámci meritorní problematiky byl nejprve nastíněn obecný souhrn aktuálních etických pravidel, jež by měly být ve vztahu k této skupině pracovníků zaměstnavateli dodržovány. Dále je na konkrétních případech v práci popsán aktuální stav dodržování etických norem v rámci vztahu zaměstnavatelů vůči dotázaným zaměstnancům, kteří náleží do skupiny cizinců ze třetích zemí.
Ethics in employment of third-country nationals in the Czech Republic
Keywords: cizinci ze třetích zemí; trh práce; pracovní migrace; podnikatelská etika; etický kodex; third country nationals; labor market; labor migration; business ethics; ethical codes