Analýza prvků krajinného rázu a možnosti jejich ochrany. - Nováková, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Téma diplomové práce ''Analýza prvků krajinného rázu a možnosti jejich ochrany'' se řeší na zájmovém území obce Zdíkov. Obec Zdíkov se nachází v Jihočeském kraji při západním okraji prachatického okresu, 7 km severozápadně od města Vimperk na rozhraní Šumavského podhůří a samotné Šumavy. Cílem této práce je zhodnotit současný stav zájmového území a navrhnout možnosti, jak ustálit rovnováhu mezi využíváním a ochranou krajiny a přírodních zdrojů.
Analysis of landscape scenery elements and possibilities of its protection.
Keywords: krajina; krajinný ráz; ochrana krajiny; landscape charakter; protection of landscape