Tvorba Jakuba Bursy a její porovnání s typologicky podobnými stavbami - Schimová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce je sestavena tak, že obsahuje informace o jihočeském zedníku Jakubu Bursovy. V první části práce je seznámení se sídly a usedlostmi. Jsou zde informace o sídlech rozlišovaných podle půdorysného typu. Na to navazují usedlosti, rozdělené také podle půdorysného typu. Je zde popis jednotlivých částí vesnických usedlostí. Následují životopisné údaje Jakuba Bursy. Hlavní částí práce je pak jeho dílo, kdy je zde každá vybraná stavba popsána. Stavby jsou řazeny chronologicky podle data vzniku. Obsaženo je v podstatě veškeré dílo Jakuba Bursy. Další části je pak porovnání prací Jakuba Bursy se stavbami v okolí. Jedná se o vybrané stavby v nejbližších vesnicích, kde jsou podobné nebo stejné prvky, které používal i Jakub Bursa.
The work of Jakub Bursa and its relation to typologic similar buildings
Keywords: Jakub Bursa; 19. století; selské baroko; Jakub Bursa; 19th century; folk baroque