Ochrana obyvatelstva v sociálním zařízení s velkým počtem osob - Kolářová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem diplomové práce je "Ochrana obyvatelstva v sociálním zařízení s velkým počtem osob". Teoretická část práce pojednává o problematice vnímání svépomoci a běžné mezilidské pomoci, která je pilířem ochrany obyvatelstva. Důležité je uvědomění, že zkušenost a paměť nás činí připravenými a odolnými, ale také zranitelnými a ustrašenými a že prevence a připravenost nejsou identické. V diplomové práci je popsána historie ochrany obyvatelstva i její současný stav. Daná problematika se nepřetržitě vyvíjí a je nutné neustále reagovat na aktuální hrozby nejen legislativně, ale také preventivně a prakticky. Cílem diplomové práce je identifikovat připravenost personálu Domova pro seniory v Blatné na možný vznik mimořádné události či krizové situace. Výsledkem diplomové práce je návrh opatření pro zlepšení připravenosti personálu v sociálním zařízení s aplikací na Domov pro seniory Blatná. K objasnění cílů diplomové práce bylo použito dotazníkové šetření zaměřené na zjištění úrovně informovanosti personálu v oblasti ochrany obyvatelstva. Výzkumného šetření se účastnil personál kanceláří, technického zabezpečení, ošetřovatelský a zdravotnický. Šetření proběhlo v období měsíce června 2015. V kapitole "Výsledky" jsou získaná data setříděna a výsledky těchto šetření jsou přehledně zobrazeny pomocí grafů. Dotazníky byly vyhodnoceny deskriptivní a matematickou statistikou. Po zhodnocení výsledků úrovně informovanosti personálu v oblasti ochrany obyvatelstva a konzultaci s vedením Domova pro seniory v Blatné byl zrealizován návrh opatření pro zkvalitnění informovanosti pomocí prezentace. Připravenost a informovanost personálu Domova pro seniory v Blatné na mimořádné události a krizové situace zjištěná dotazníkovým šetřením byla dle dokumentů ochrany obyvatelstva částečná a bylo vhodné její úroveň zvýšit. Diplomová práce může být inspirací k žádoucí aktualizaci zlepšení připravenosti personálu v oblasti ochrany obyvatelstva v sociálním zařízení a k žádoucí změně nevhodného názvu dokumentu řešící mimořádné a krizové situace v Domově pro seniory v Blatné. Návrh aktualizace a doporučeného rozpracování dokumentu je také součástí diplomové práce. V diplomové práci je také návrh opatření řešící možný vznik požáru v kuchyňce klientů. Ověřením získaných informací z přednášky, která proběhla Domově pro seniory v Blatné v rámci zvýšení úrovně znalostí v oblasti ochrany obyvatelstva, bylo zjištěno totožnými dotazníky, že informovanost personálu sociálního zařízení positivně velmi vzrostla. Připravenost sociálního zařízení na různé mimořádné události je velmi důležitým faktorem ovlivňujícím úspěch zvládnutí těchto situací. Zvládnutím nebo nezvládnutím jedné události se lidé chystají na zvládnutí nebo nezvládnutí události následující.
Protecting the population in a social care institution with a large number of people
Keywords: Ochrana obyvatelstva; sociální zařízení; informovanost; Protection of population (civil protection); social care institution; awareness