Užitkovost a plodnost pastevně odchovaných jalovic holštýnského skotu - Nejedlá, Alice (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit parametry mléčné užitkovosti, ukazatele reprodukce a zdraví u plemenic holštýnského skotu, které byly odchovány pastevním způsobem. Celkem bylo pozorováno 50 kusů čistokrevných plemenic a jejich podílových kříženců odchovaných pastevním způsobem a kontrolní skupinou bylo stádo 20 kusů holštýnek odchovaných stájovým způsobem. Vyhodnocení parametrů bylo na 1. normovanou laktaci v rozmezí 240-305 dnů. Sledované parametry byly: množství mléka (kg), množství a obsah tuku (kg, %), množství a obsah bílkovin (kgg, %). U ukazatelů plodnosti byly sledované parametry: délka servis periody (dny), inseminační interval (dny), věk při 1. otelení (dny).
The performance and fertility of pasture reared Holstein heifers
Keywords: Holštýnský skot; mléčná užitkovost; plodnost; Holstein cattle; milk performance; fertility