Eutanazie - ano či ne? - Šimková, Tereza Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá otázkou eutanazie, zvláště jejímu pojetí v knize Dobrá smrt? Hanse Künga. V první kapitole se věnuji základnímu vymezení a pochopení pojmu eutanazie. Vysvětluji pojem eutanazie a popisuji její formy. Ve druhé kapitole se snažím zachytit, jak se měnil postoj k eutanazii od starověku k novověku a jaký je pohled na eutanazii dnes. Ve třetí kapitole se věnují paliativní péči, která je hlavním pilířem péče hospicové. Dále uvádím argumenty pro a proti legalizaci eutanazie. V poslední kapitole uvádím myšlenky teologa Hanse Künga, který považuje eutanazii za důstojné ukončení lidského života.
Euthanasia - yes or no?
Keywords: eutanazie; smrt; utrpení; etika; paliativní péče; hospicová péče; naděje; lidská důstojnost; dobrovolná smrt; euthanasia; death; suffering; ethic; palliative care; hospice care; hope; human dignity; voluntary death