Diagnostické zobrazování pacientů s polytraumatem - Fišer, Martin (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá diagnostickými zobrazovacími metodami u polytraumatizovaných pacientů. Diagnostické zobrazovací metody hrají velkou roli u vyšetření těchto pacientů, kde hlavním cílem je brzké stanovení diagnózy, která by měla pomoci, v těžkých případech i zachránit pacientův život. Tato práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V první polovině teoretické části je vysvětlena definice polytraumatu a mechanizmy jejího vzniku. Jsou popsány nejčastější příčiny vzniku mnohočetného poranění. V druhé polovině jsou popsány zobrazovací metody, které se používají u vyšetření polytraumat. Nejdříve vysvětluji základní radiologické postupy a jejich algoritmus při polytraumatu. Poté se práce zaměřuje na principy výpočetní tomografie, ultrasonografie, skiagrafie a magnetické rezonance. Jsou uvedeny kontrastní látky, které používáme při diagnostice polytraumatizovaného pacienta. V praktické části za pomoci získaných dat z Nemocnice České Budějovice, a.s. bylo statisticky zkoumáno, jestli se za posledních pět let zvyšuje počet pacientů či nikoliv. Dále se zjišťovalo pohlaví a věkové rozložení pacientů s polytraumatem. Zkoumáno je i statistické zastoupení příčin úrazu. Praktická část se dále zabývá tím, jaké vyšetření se provádí nejčastěji v NEMCB. Všechna data jsou přehledně zpracována do tabulek a grafů. Tato bakalářská práce může sloužit jako edukační materiál pro studenty zdravotnických oborů a radiologickým asistentům.
Diagnostic imaging of patients with polytrauma
Keywords: výpočetní tomografie; ultrasonografie; magnetická rezonance; skiagrafie; polytrauma; zobrazovací postupy; computed tomography; ultrasonography; magnetic resonance imaging; skiagraphy; polytrauma; imaging procedure