Specifikum péče o seniora s Alzheimerovou chorobou - Procházková, Martina (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce je zaměřena na specifika péče, s kterými se potýkají rodinní příslušníci pečující o seniora s Alzheimerovou chorobou. První část teorie je věnována etapě stáří, neboť s ním je ponejvíce Alzheimerova choroba spojována. Seznamuje s vymezením pojmu stáří, se změnami a chorobami, jež jej provázejí, a také upozorňuje na to, aby se příznaky Alzheimerovy choroby nepodceňovaly a nezaměňovaly za obvyklé projevy stáří, neboť Alzheimerova choroba není běžným příznakem stárnutí. Druhá kapitola představuje etiologii choroby, příznaky, diagnostiku a nastiňuje i možnosti terapie. Třetí kapitola se zaměřuje na péči o seniory s Alzheimerovou chorobou, její specifika, která se musí respektovat ? např. změny kognitivních funkcí, poruchy soběstačnosti, spánkového cyklu, změny emocí. Popisuje také, jak se na péči může podílet rodina a jakými formami stát. Na základě stanoveného cíle bakalářské práce: ?Charakterizovat specifikum péče o seniora s Alzheimerovou chorobou v domácnosti i v institucionálním zařízení? byla vytvořena hlavní výzkumná otázka: ?Jakými změnami projde rodina seniora s Alzheimerovou chorobou?? Pro praktickou část byla zvolena strategie kvalitativního výzkumu a využita metoda dotazování. Schéma polostrukturovaného rozhovoru je pak tvořeno devíti dílčími výzkumnými otázkami. Výzkumný soubor devíti rodinných pečovatelů byl vytvořen pomocí metody účelového výběru, kdy byli cíleně vybíráni respondenti. Kritériem výběru bylo, že pečují přímo či nepřímo o seniora s Alzheimerovou chorobou. Rozhovory byly uskutečněny se třemi skupinami rodin ? těmi rodinami, jež zajišťují péči o nemocného seniora samy, dále rodinami využívajícími při péči sociální služby a konečně rodinami, které předaly nemocného do péče státu. Záměrem bylo upozornit na specifika všech tří forem péče. Z výzkumu vyplynulo, že péče o seniora s Alzheimerovou chorobou změní život celé rodině a je potřeba se nemoci přizpůsobit. Zároveň je důležité, aby si pečovatel uvědomil, že se opravdu jedná o nemoc, neboť touto nemocí se změní celá osobnost člověka do té doby jim důvěrně známého. Respondenti sami vnímají péči o seniora s Alzheimerovou chorobou jako namáhavou (ve většině případů zvláště po psychické stránce) čtyřiadvacetihodinovou péči. Toto si nejčastěji uvědomují ti respondenti, kteří se o péči dokáží podělit s terénní službou, a zároveň ti, kdo tu největší odpovědnost předali do rukou pečovatelů profesionálů. Dále z výzkumu vyplynulo, že informovanost široké veřejnosti, a mnohdy nejen veřejnosti, o Alzheimerově chorobě je na velmi nízké úrovni, a proto by bylo vhodné zaměřit pozornost právě na oblast šíření informací do této sféry obyvatelstva. Práce zpracovává autentické zkušenosti rodinných pečovatelů, kteří se starají o seniora s Alzheimerovou chorobou. Informace mohou být užitečné pro širokou veřejnost a zejména pro rodinné příslušníky a přátele mající bližší zájem o problematiku této choroby. Zároveň by mohla pomoci lidem, kteří stojí na počátku péče o seniora s Alzheimerovou chorobou. Bakalářská práce se může stát inspirací i pro účastníky svépomocné skupiny ?Čaj o čtvrté? při DpS v Třebíči.
The specificiti of care of senior with Alzheimer´s disease
Keywords: Alzheimerova choroba; demence; péče; stáří; Alzheimer's disease; dementia; care; old age