Význam průřezových témat ve výuce na 1. stupni ZŠ - Bartlová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá průřezovými tématy ve výuce na 1. stupni ZŠ, zejména průřezovým tématem Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech. V teoretické části vysvětluji proměny kurikula, Národní program rozvoje vzdělávání a Rámcový vzdělávací program a stručně charakterizuji jednotlivá průřezová témata. Do hloubky se zaměřuji na PT Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech, jak teoretickým podkladem, tak vztahem ke vzdělávacím oblastem. V rámci praktické části provádím dotazníkový průzkum na základních školách, zkoumám postoje učitelů 1.stupně k  PT, integraci PT VMEGS do výuky a porovnávám vztahy k jednotlivým průřezovým tématům. Dále navrhuji blokovou výuku směřující k vytvoření postojů a názorů dle obsahu PT VMEGS.
The meaning of Cross-curricular Themes in primary school education
Keywords: kurikulární reforma; RVP ZV; Národní program rozvoje vzdělávání; průřezová témata; Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech; curricular reform; general curricular for basic education; White paper; Cross-curricular Themes; Education to Thinking in European and Global Context