Inovace výuky přírodopisu ve vztahu k cílům dosažení přírodovědné gramotnosti: aplikační studie s využitím vzdělávacího tématu Savci - Pešlová, Bohumila (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá problematikou budování přírodovědné gramotnosti prostřednictvím inovace výuky. Obsahuje rešerši zabývající se tradičním transmisivním vyučováním a inovativním vyučováním, přírodovědnou gramotností ve vzdělávání a paradigmaty přírodovědného vzdělávání. V aplikační části volí modelový tematický celek Savci, analyzuje obsah učiva tohoto tématu v různých řadách učebnic přírodopisu pro základní školy a navrhuje inovace vzdělávacích cílů i obsahu. V souladu s těmito poznatky a byla navržena inovace výuky daného tématu.
Innovation of teaching natural science in relation to goals of reaching natural science literacy: application study utilizing educational topic Mammals
Keywords: inovace výuky; vzdělávací cíle; obsah učiva; metody; přírodopis; tematický celek Savci; innovation of teaching; educational goals; curriculum; methods; natural science; theme unit Mammals