Mediální výchova a vliv medií na mládež - Lilák, Karel (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku mediální výchovy a samotných médií a na zjištění vlivu působení médií na žáky učebních oborů. První část teoretické práce obecně vysvětluje co je mediální výchova, jaký je její význam pro společnost i přínos pro výchovu ve škole. Jsou zde uváděny funkce, typy a cíle mediální výchovy a možnosti komunikace pomocí médií. Druhá část teoretické práce se zabývá základní psychologií mládeže ve věku 17-20 let, popisuje psychický a rozumový vývoj dané skupiny, její charakterové vlastnosti a sociální vztahy. Třetí část teoretické práce se zabývá samotnými médii, jejich dělením a tím, jaký mají vliv na mládež. Zaměřuje se na vliv a působení internetu, televize, počítače a počítačových her. Praktická část bakalářské práce zpracovává výsledky dotazníků, který byl předložen žákům VOŠ, SPŠ automobilní a technické v Českých Budějovicích. Cílem dotazníku bylo zjistit, jak vybraná média (televize, počítač, internet, sociální sítě, knihy a tisk) na mládež působí, jaké místo v jejich životě zaujímají, do jaké míry jsou jimi využívána a upřednostňována.
Media education and media influence on youth
Keywords: mediální výchova; média; televize; PC; internet; medial education; medias; television; PC; internet