Úloha sestry v ošetřovatelské péči o dítě během chemoterapie - Cimbálníková, Eva; Brabcová, Iva (Solen, s.r.o., 2018)
Cílem předkládaného článku je popsat úlohu sestry v průběhu ošetřovatelské péče o dítě během chemoterapie. Článek se zaměřuje na stěžejní činnosti sestry, které jsou pro dětskou onkologii charakteristické a orientují se na ošetřovatelské problémy vzniklé v souvislosti s vedlejšími účinky chemoterapie. Studie je zpracována jako teoretická přehledová práce. K dosažení stanoveného cíle bylo použito kvalitativní výzkumné šetření s využitím techniky sekundární analýzy relevantních zdrojů. Obrazové přílohy byly získány na Klinice dětské onkologie ve Fakultní dětské nemocnici Brno. Dětská onkologie je obor, který se stal nedílnou součástí dnešní moderní medicíny, a díky výraznému pokroku v léčbě nádorového onemocnění se v dnešní době podaří vyléčit téměř 85 % dětských pacientů. V současnosti je ošetřovatelská i lékařská péče o děti s onkologickým onemocněním na špičkové úrovni a oproti minulosti mají pacienti podstatně vyšší šanci na vyléčení.
The nurse’s role in caring for a child during chemotherapy
Keywords: dítě; sestra; onkologie; chemoterapie; cytostatika; child; nurse; oncology; chemotherapy; cytostatics