Data v obchodní databázi CITES a jejich interpretace - Vršecká, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Meznárodní obchod s ohroženými druhy rostlin a živočichů je regulován úmluvou CITES (Mezinárodní úmluva o obchodování s ohroženými druhy planě rostoucích rostlin a volně žijících živočichů). Informace o obchodech jsou dostupné v obchodní databázi CITES. Nicméně v této databázi se vyskytuje množství chyb a nedostatků, které vedou k nepřesné interpretaci dat. Cílem této práce bylo na případové studii mezinárodního obchodu s vybranými druhy medvědovitých šelem identifikovat chyby v databázi, typy záznamů a jejich možné způsoby interpretace a kvantifikovat, k jak odlišným objemům obchodu lze těmito různými způsoby dojít. Bylo nalezeno 19 kombinací různě chybějících dat, nepočítá-li se neuvedená jednotka a obchodované množství uvedené pouze jedním obchodním státem a 5 možných typů interpretací záznamů. Data byla porovnána s výročními zprávami CITES vydanými Ministerstvem životního prostředí ČR. Součástí práce jsou i doporučení pro vyhodnocování mezinárodního obchodu.
Data in the CITES trade database and their interpretation
Keywords: CITES; obchodní databáze CITES; mezinárodní obchod s ohroţenými druhy; Ursus arctos; Ursus americanus; Ursus maritimus; CITES; CITES Trade Database; International Trade in Endangered Species; Ursus arctos; Ursus americanus; Ursus maritimus