Diskursivní proměny české sci-fi v kontextu 20. století - Mayerová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou diskursu české science fiction v kontextu 20. století s přihlédnutím k dobovým překladům angloamerické a sovětské sci-fi do češtiny. V teoretické části práce bude pozornost věnována vymezení užívaných pojmů, především pojmu science fiction, spolu s pokusem o stanovení patřičné metodologie zkoumání. Krátce bude pojednáno též o vývoji americké science fiction. Hlavní náplní práce bude analýza řeči vybraných textů z období 30. - 80. let. Na základě těchto analytických sond budou v závěru charakterizovány proměny jazyka žánru science fiction ve vztahu k proměnám epistemologického horizontu doby.
Discoursive Changes of Czech Sci-fi in the Context of 20th Century
Keywords: science fiction; diskurs; science fiction; discourse