Zájem těhotných žen o předporodní přípravu ve vybrané lokalitě - Čermáková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Předporodní příprava je dnes chápána především jako metoda snižující porodní bolesti. Historie psychoprofylaktické přípravy k porodu sahá asi do začátku 20. století. Je známo několik metod přípravy na porod. První metodou je Dick-Readova, nazvaná podle anglického lékaře Grantly Dick-Reada. Další známá metoda v předporodní přípravě nese název podle francouzského lékaře Fernanda Lamaze. Pokračovatelem francouzské školy je Frederick Leboyer. K získání potřebných informací byl použit kvantitativní výzkum, metoda dotazování a technika dotazníku. Dotazník vlastní konstrukce byl rozdáván u obvodních gynekologů ve Vlašimi a Českých Budějovicích a také v nemocnici Rudolfa a Stefanie a.s. v Benešově na gynekologicko-porodnickém oddělení. První hypotéza práce zněla: rodičky nemají zájem o předporodní kurzy ve vybraných lokalitách. Tato hypotéza byla výzkumem potvrzena, protože celkem bylo dotazováno 111 žen, z nichž 36 na kurzy docházelo a 75 ne. Druhá hypotéza práce zněla: zájem rodiček o předporodní kurzy je na Českobudějovicku větší než na Benešovsku. Také tato hypotéza byla potvrzena. V Českých Budějovicích se kurzu účastnilo 40% dotazovaných žen, zatímco v Benešově jen 25%.
Interest of pregnant women in antenatal preparation in chosen locality
Zájem těhotných žen o předporodní přípravu ve vybrané lokalitě
Keywords: Porodní asistentka; Porod; Předporodní příprava; Cvičení; Těhotenství; Midwife; Labour; Fore labour preparation; Exercising; Prengancy