Výnosy a náklady z pohledu Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS) a českých účetních předpisů (ČÚP) - Bartůňková, Kristina (Jihočeská univerzita, 2020)
Hlavním cílem mé diplomové práce je porovnání nákladů a výnosů z pohledu Mezinárodních standardů účetního výkaznictví a českých účetních předpisů. Dalším dílčím cílem je transformace výkazu zisku a ztráty na výkaz o úplném výsledku hospodaření a porovnání standardu IAS 18 Výnosy a IFRS 15 Výnosy ze smluv se zákazníky. Na začátku teoretické části práce jsou uvedeny informace o harmonizaci účetnictví a Koncepčním rámci. Další kapitola se soustředí na metodické postupy standardu IFRS 15 a IFRS 16 Leasingy. Na konci teoretické části jsou zmíněny rozdíly mezi IFRS a ČÚP. Praktická část je zahájena představením vybrané účetní jednotky. Následně jsou vytvořeny případové studie, na kterých jsou zobrazeny rozdíly mezi IFRS a ČÚP. Poté je ukázána transformace výkazu zisku a ztráty na úplný výsledek hospodaření. Na závěr jsou zmíněná doporučení pro uživatele účetních závěrek a vyhodnoceny dopady.
Revenue and costs from the perspective of International Financial Reporting Standards (IFRS) and Czech Accounting Standards (ČÚP)
Keywords: Mezinárodní standardy účetního výkaznictví; náklady; výnosy; IFRS 15 Výnosy ze smluv se zákazníky; IFRS 16 Leasingy; International Financial Reporting Standards; IFRS 15 Revenue from Contracts with Costumers; IFRS 16 Leases; revenues; expensis