Pracovní spokojenost - Mandelíčková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce je zaměřena na pracovní spokojenost žen,faktory které ji ovlivňují a na diskriminační problémy. Teoretická část je rozdělena do několika kapitol, ve kterých jsou vysvětleny a popsány základní pojmy, jako práce či spokojenost. Dále jsou zde uvedeny faktory působící na pracovní spokojenost, rozdíly mezi muži a ženami a diskriminační problémy: věk, pohlaví, víra. Začátkem praktické části je popsán cíl práce a také způsob, kterým byly shromažďovány informace. Průzkum pracovní spokojenosti byl proveden v lednu 2016 ve společnostech SILON, s. r. o. a Česká pošta. Informace o pracovní spokojenosti byly získány pomocí dotazníkového šetření a rozhovorů se ženami. Na základě výsledků šetření byla vstupní hypotéza v praktické části upřesněna. Dále bylo také zjištěno, na které oblasti by se měla firma soustředit, aby zvýšila pracovní spokojenost svých zaměstnankyň. V těchto oblastech byla posléze navržena příslušná opatření.
Job Satisfaction
Keywords: Pracovní spokojenost; faktory pracovní spokojenosti; pracovní chování; diskriminace.; Job satisfaction; job satisfaction factors; work behavior; discrimination.