Vztahy mezi zaměstnanci v mateřské škole - Zvejšková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku vztahů mezi zaměstnanci v mateřské škole. Cílem práce je zjistit, jaké jsou vztahy na pracovištích mateřských škol mezi jejich zaměstnanci a s jakými problémy se pracovníci potýkají. Teoretická část se zabývá pracovními pozicemi v mateřské škole, jako jsou ředitel, pedagog a asistent pedagoga. Další kapitoly se věnují pracovnímu kolektivu, především kolektivu v mateřské škole, řízením a vedením lidí. Závěr teoretické části je zaměřen na klima, zejména na klima školy, třídy a učitelského sboru. Praktická část zkoumá prostřednictvím kvantitativního a kvalitativního šetření, jak funguje kolektiv a vztahy mezi zaměstnanci ve vybraných mateřských školách. Dále se zaměřuje na problémy, s nimiž se pracovníci setkávají. Výzkumné šetření naznačuje, že jedním z největších problémů v kolektivu mateřských škol je špatná komunikace, která způsobuje většinu konfliktů a neshod. Dalšími problémy na pracovištích mateřských škol jsou malá spolupráce, nedostatečná podpora či nadřazenost. I přes tyto problémy se ale zaměstnanci ve svých mateřských školách cítí dobře.
Relationships between kindergarten staff
Keywords: vztahy; mateřská škola; zaměstnanci; problémy; relationships; kindergarten; employees; problems