Měření nelineárních optických jevů generovaných femtosekundovými laserovými pulsy. Autokorelátor - Pavlíček, Martin (Jihočeská univerzita, 2008)
Krátké intenzivní světelné pulsy se ve vědě, fyzice i medicíně objevují poslední dobou velmi často. Proto jsem si vybral práci, která tyto pulsy zkoumá. Ve své práci se zabývám měřením pološířky femtosekundových laserových pulsů. Úkolem práce je sestavit experiment, umožňující měření těchto pulsů a provést samotné měření. Světlo šířící se jako elektromagnetické vlnění, se skládá z elektrické a magnetické složky. V mojí práci se věnuji světlu, charakterizovanému složkou elektrického pole. Toto světlo se šíří v našem případě jako femtosekundový laserový puls. Femtosekundové laserové pulsy se generují v optických rezonátorech se synchronizací podélných módů, tzv. modelocking lasers. Pokud pulsy procházejí speciálním prostředím (anizotropní nelineární krystal), může nastat jev, zvaný generace druhé harmonické. Tento jev ve své práci také využívám. Práce dále zkoumá rozšíření pulsu při průchodu prostředím vlivem disperze grupové rychlosti. Měření pološířky pulsů proběhlo dvěma metodami. Obě metody jsou porovnány. Doplňujícím měřením, bylo změřeno spektrum pulsu, a pomocí teoretických vztahů byla vypočtena kvalita laserového zdroje INTEGRA-i. Práce končí závěrem se zhodnocením naměřených dat.
Measurements of nonlinear optical phenomena generated by femtosecond laser pulses. Autocorrelator
Keywords: pulsy; laser; ultrakrátké; autokorelátor; pološířka; femtosekundové; spektrum; pulses; laser; ultrashort; autocorelator; pulse width; femtoseconds; spectrum