Uplatnění meziplodin jako stabilizujícího prvku v protierozní ochraně - Černohorská, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Touto diplomovou prací budeme zjišťovat, jaký vliv mají meziplodiny zařazené v osevním postupu na smyv půdy. V první části diplomové práce je popsána eroze, protierozní opatření a meziplodiny. Druhá část se zabývá výpočtem erozního smyvu. Erozní smyv půdy je vypočítán dle Wischmeier Smithovy rovnice a výsledky osevních postupů jsou mezi sebou porovnány a vyhodnoceny. Erozní smyv je vypočítán na vybrané lokalitě v povodí Zdíkovského potoka v podhůří Šumavy.
Use of intercrops as a stabilization element in erosion protection
Keywords: meziplodiny; eroze; protierozní opatření; Wischmeier Smithova rovnice; osevní postup; intercrop; erosion; anti-erosive measure; Wischmeier Smith equation; sowing process